Viikinkikilpi!!

VIIKINKIKILPI


(Mallikuva kilvestä.)

Valmistin näyttö- ja asiakastyönä viikinkikilven.
Kommunikointi asiakkaan kanssa käytiin hyvin pitkälti virtuaalisesti, koska välimatkaa asiakkaaseen oli niin paljon. 

Asiakkaani harrastaa keskiaikaista viikinkitaistelua ja oli vailla siis näytöksiin sopivaa uutta kilpeä.
Klaanin väreihin kuului punainen ja valkoinen, joten niitä käytettiin kilven kuvassaja pohjavärissä.
Kilvessä olevan liekehtivän hevosen oli suunnitellut asiakkaani ystävä.

TARVIKKEET KILVEN TEKOON:

- 9mm koivuvaneri, jonka halkaisija 80cm.
- Kahva n.70cm puurima.
- Kahvia & mustaa teetä.
- 2kpl Naudan vuodasta tehtyä koirien puruluuta.
- Täkkipultteja, nauloja ja prikkoja.
- Naturalakkaa ja väripastaa.
- Fillitettä (valkoiseksi- ja ruskeaksi- sävytetyn naturan joukkoon.)
- Mehiläisvahaa.
- Metallinen kupu kilven keskelle.

Ensimmäinen vaihe.

Aloitin kilven teon sillä, että marssin eläinkauppaan ostamaan 2 isoa koirien puruluuta (jotka tehty naudan vuodasta joiden pituus oli n. 37cm) ja ruokakauppaan hakemaan kahvipaketin ja mustaa teetä. 

Kahvia ja teetä ostin naudan vuodan ja kahvan värjäämiseen. 
Koirien puruluut laitettiin päiväksi likoamaan isoon astiaan, jossa oli TODELLA VÄKEVÄÄ kahvia, n. 8kpl teepusseja ja loraus vettä. Kahvi ja tee värjää luuta tummemmaksi. 
Kun luut oli hetken lionnut avasin solmut ja levittelin limaiset luut vettymään nesteeseen.
Vetelien luiden haju vastaa vähän ulolle haisevan koiran ja kuolleen pikkueläimen löyhkää. :D

Toinen vaihe.

Sillävälin kun naudan vuodat on keräämässä itteensä hajua on hyvää aikaa leikata 9mm koivuvaneri ympyrän muotoiseksi, jonka halkaisija tulee olla 80cm. Ympyrän keskelle tulee pyöreä reikä.
Mittaa keskelle tulevan reijän koko metallisen kuvun mukaan.
Tämän kilven keskireijän halkaisija oli 15cm.
Vanerin valinnassa huomioin käyttötarkoituksen, sillä havuvaneri olisi ollut jonkun verran heikompaa vaikkakin kevyempää. Kilven tuli olla kestävä, koska sitä tultaisiin hakkaamaan mm. miekoilla ja kirveillä.

Kun kilpi oli leikattu ja hiottu, kittasin kaikki oksien reijät. Pieni välihionta, jonka jälkeen maalasin kilven etupuolen punaiseksi värjätyllä Natura lakalla ja takaosan tummanruskealla.
Käytin Natura lakkaa sen takia, että ulkokäyttöön tuleva kilpi kestää kosteutta.



Kolmas- ja raivostuttavin vaihe

Kaiva haisevat puruluut esille ja leikkaa ne 5 - 6cm levyisiksi suikaleiksi. Mitä pidempiä suikaleita saat, sen parempi. Suikaleiden ollessa valmiita aloitetaan niiden naulaaminen, jossa tarvit mahdollisia apukäsiä vetämään limaista ja haisevaa naudan vuotaa kireäksi kilven ympärille.


Naulaamiseen käytin itse kuparikampanauloja
35 x 2,7mm.
Aloita naulaaminen siten, että lyöt ensimmäisen nahkasuikaleen  kiinni kilven kuvapuolen reunaan. Naulat saa tulla reilusti läpi sisäpuolelle. Paukuttele naulat 2 - 4 cm välein. Huomioi että laitat suikaleet sopivasti päällekäin jatkaakseni uudella palalla. Naulat käännetään pihtejä apuna käyttäen U:n muotoisiksi lenkeiksi. Siistimmän lopputuloksen saat kun käännät lenkit reunan mukaisesti.
Vuodat ovat sitkeitä ja saavat todennäköisesti naulaajan itkemään ja vaipumaan epätoivoon moneen kertaan. Naulat eivät meinanneet millään mennä vuodan ja vanerin läpi.. ja hermohan siinä meni. Kun olin luetellut kaikki kirosanat mitä tiesin naulojen sinkoillessa ympäriinsä ja vaipunut epätoivon valtaan, otin apuvälineeksi porakoneen.
Luokkatoverini vetäessä nahkaa hampaat irvessä porasin nopeasti pienen apureijän naulalle. (Helpottaa ja nopeuttaa työntekoa kummasti!!!) Jotta nahat saadaan kuivamaan kilpeen siististi, käytä apuna puristimia. Älä kuitenkaan purista nahkaa puristimilla kaikin voimin, sillä nahat repeävät kohtalaisen helposti. Laita puristimien väliin jotain muovia tms, koska metalliset puristimet värjäävät vuodan kosteuden takia. Anna nahkojen kuivaa vuorokauden kovaksi ja kuivaksi. (Nahka kutistuu kuivaessaan jonkun verran.)
Naudan vuodan tarkoitus kilvessä on suojata kilven reunoja taistelussa. 

Neljäs vaihe.

Liekehtivän hevosen- kuvan maalasin sabluunan avulla kilven etupuolelle. Heijastin kuvan ensin kilpeen piirtoheittimen avulla ja piirsin ääriviivat lyijykynällä. Tämän jälkeen aloin maalata kuvaa vaiheittain kilpeen. Kuvan maalaamiseen käytin valkoista väripastaa, Natura lakkaa ja fillettiä.
Pieni ripaus fillettiä maalissa esti maalin valumisen sabluunan alle.

Hevosen yläpuolelle sommittelin riimuilla kirjoitetun tekstin; ARN RAUTAKOURA.
Kyseinen teksti sen vuoksi, koska se on asiakkaani harrastukseen liittyvä viikinkinimi.
Tekstin tekemiseen käytin myös sabluunaa ja maalina Naturaa, ruskeaa pastaa ja fillettiä.


Viides vaihe.

Kilven taakse tulevan kahvan tein mäntyrimasta.
Kahvan pituus oli 70cm, jossa oli levein kohta n. 4cm ja kapein n. 2cm, paksuus oli n.2-3cm.
Kun kahva oli muotoiltu, poltin siihen polttokirjoituskynällä tekstin (riimuilla kirjoitettuna)
 "ARN RAUTAKOURA".



Ensin oli tarkoitus että kahva olisi tervattu, mutta koska tervaa ei saatu tapahtui pinnan loppukäsittely mehiläisvahalla. Tein kokeiluja mehiläisvahan värjäämisestä värijauheilla, mutta se ei tuottanut minkäänliatsa tulosta. Ennen vahaamista päädyin sitten värjäämään kahvan todella mustalla kahvilla ja teellä. Kahvi oli niin vahvaa, että se oli jo melkein muuttunut tervaksi. Kahvan tummentamiseen en käyttänyt maaleja sen vuoksi, että mehiläisvahaa ei olisi voinut käyttää maalilla käsiteltyyn puupintaan. Pinta olisi hyvä vahata aina välillä uudelleen mitä enemmän kahva joutuu kulutukselle.

Kuudes ja viimeinen työvaihe.

Kilven ollessa muuten valmis, kiinnitin metallikuvun ja kahvan. Kiinnityksessä käytin täkkipultteja ja prikkoja. Kilpeen tullut metallikupu oli asiakkaalla valmiina vanhasta rikkimenneestä kilvestä. Porasin vaneriin täkkipulteille sopivat reijät ja iskin pultit kuvapuolelta läpi. Takapuolelle laitoin täkkipultteihin prikat ja 2mm ylijäänyt täkkipultinpää taottiin pyöreäksi. Tässä alasin oli aika isossa roolissa kilven alla pultta takoessa.





Tämän kaiken uurastuksen jälkeen kilpi oli pienien viimeistelyjen jälkeen valmis.



Valmis viikinkikilpi edestä ja takaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti